2011. augusztus 12., péntek

Hogyan legyél sikeres a kísérőleveled megírásában? - A pályázat harmadik oldala

Az úgynevezett "harmadik oldal" az amerikai álláspiacról származik és magában foglalja a legfontosabb képzettségeket és a személyes nehézségi pontokat, amelyek a feljegyzésedben és a pályázati önéletrajzodban nem voltak egyértelműek és ezekkel még közelebb kerülhetsz a pályázati dokumentumok betekintésébe.

Magyarországon ezek a plusz információk és ezeken belül is a pályázati dokumentumok csak néhány éve aktuálisak. Egy lassú folyamat, ami erősödik és egy munkaerőpiaci szituációban éleződik ki leginkább. Ezért szükségszerű, hogy te a többi pályázó közül egyértelműen kiemelkedj.

Neked itt a te személyes erősségeidet, az ún. "könnyű készségeidet" kellene kifejtened, de feltétlenül példák és tevékenységek alapján. Tehát ne csak egyszerűen írd le, hogy "kreatív vagyok, alkalmas és felelősségteljes", hanem vázold fel a miérteket is.

A motivációs írásod, mint esély

A pályázat harmadik oldala nem kötelező, de a főnöknek plusz információkat nyújt az önéletrajzhoz és hogy rólad még többet megtudjon. Kerülhetsz olyan kényszerhelyzetbe, amelynél a harmadik oldal fontos információkkal szolgálhat. Ezért fog neked sikerülni a személyes bírálatnál egy döntő lépést, vagyis egy felvételi beszélgetésre való meghívást kicsikarni.

Ha a motivációs írásod nem vezet kellő eredményre, mert a pályázatodban alig volt hely, akkor a harmadik oldalt szintén a témához kapcsolódóan beépítheted.

A motivációs irásod tartalma

A szöveged harmadik oldala egy címmel kezdődjön. A pályázat többi iratában is a fejlécet megfelelően töltsd ki azért, hogy az egyértelmű forma megmaradjon.

Itt van néhány példa a motivációs írásod címeire:

Miért pályázok?
Magamról
Ami nekem nagyon fontos

A cím megadásánál a kreativitásod ne ismerjen határokat. De a tartalomra utaljon és ne térjen el a tárgytól (pl.: ne azt írd oda, hogy a szabadidődben mit csinálnál stb.).

A motivációs írásodban jellemezd magadat, mint személyt, hogy téged mi motivál igazán és mik a képzettségeid, mindezt jól megfogalmazva. Ennek egy logikusan felépített érveléssorról kell szólnia, amiben ne legyen az önéletrajzzal való ellentmondás és, hogy ebből újabb kérdések következzenek.

Ennek inkább nyílt kérdésekre kellene válaszolnia, mint hogy újabb plusz kérdéseket vetne fel.

Te, mint pályázó az önéletrajzodat sokszínűen készítsd el azért, hogy a pályázati kiírásra egyértelműen vonatkozzon. Sajnos mostanában az önéletrajzok nem mindíg őszinték. Más területeken történő szakmai tevékenységek ezért kérdéseket vethetnek fel, amikre válaszolnod kell.

Ebben a helyzetben még egyszer hangsúlyozd, hogy ezek leírása még nem kötelez téged semmire. Csak ha tényleg szükségszerűnek érzed, hogy a motivációdat megmagyarázd, akkor használd ki ezt az esélyt. Elég előnytelen egy plusz lapot tartalmi ismétléssel hozzácsatolni.

A dokumentumokon belüli elhelyezés

A pályázati dokumentumok harmadik oldalának a pályázati mappán belül az önéletrajz után van a megfelelő helye. Egy sikeres online pályázathoz ennek az oldalnak is készíts egy menüpontot az önéletrajz után.

Tehát hajrá, vágj bele és tapasztald meg milyen az elsők között szerepelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése